google-site-verification=i37tKto4NsdzHHr0eYtOQTWzUSb2rcn5uhnnZIJNEKw

Completing Sentence Exercise for SSC All Board Q&A [2023]

Are you finding completing sentence exercise for ssc 2023 with all board questions and answers, then you come to the right blog post.

Dhaka Board Completing Sentence Exercise for SSC Questions & Answers

1. Complete the following sentences2020

a) No sooner had we reached the school ———–

b) Unless you study attentively ————————-

c) Scarcely had the party begun ———————–

d) If I had known his mobile number —————-

e) Work hard provided that —————————–

Answer:

a) No sooner had we reached the school than the bell rang.

b) Unless you study attentively you will not pass in the exam.

c) Scarcely had the party begun when we reached there.

d) If I had known his mobile number I would have phoned him.

e) Work hard provided that you want to prosper in life.

2. Complete the following sentences- 2019

a) Where there is a will ————

b) If a man does not work hard, ————

c) As the people of Bangladesh are hardworking ————

d) ———— but now she has made a remarkable development in her G.D.P.

e) So, it is our bounden duty to ————

Answer:

(a) Where there is a will there is a way.
(b) If a man does not work hard, he will not succeed in life.
(c) As the people of Bangladesh are hard-working, they are becoming self-dependent day by day.
(d) Once Bangladesh had poor GDP. but now she has made a remarkable development in her GDP.
(e) So, it is our bounden duty to maintain this development trend.

3. Complete the following sentences- 2017

(a) There goes a proverb that —————-
(b) Though lost wealth can be regained by hard work, lost time —————-
(c) Time is so valuable that —————-
(d) Those who —————- cannot shine in life.
(e) —————-, you must be successful.

Answer:
(a) There goes a proverb that time and tide wait for none.
(b) Though lost wealth can be regained by hard work, lost time can never be regained.
(c) Time is so valuable that time once lost is lost forever.
(d) Those who waste time cannot shine in life.
(e) As make proper use of time, you must be successful.

4. Complete the following sentences – 2016

(a) Smoking is a habit which —————-
(b) Many people go on smoking though —————-
(c) —————-, we will suffer a lot.
(d) People can’t give up smoking easily because —————-
(e) So, attempts must be taken by us to —————-

Answer:
(a) Smoking is a habit which harmful to our health.
(b) Many people go on smoking though they know its bad impact.
(c) If we smoke, we will suffer a lot.
(d) People can’t give up smoking easily because they become accustomed to it.
(e) So, attempts must be taken by us to stop smoking.

5. Complete the following sentences- 2015

a) Many people cut trees ————————–
b) Trees cause rainfall which ————————
c) If we cut trees at random, —————————
d) Trees supply oxygen ——————
e) Since tress helps us in many ways, ——————–

Answer:
a) Many people cut trees indiscriminately but do not plant any tree.
b) Trees cause rainfall which is essential for our environment.
c) If we cut trees at random, the country will soon lose ecological balance.
d) Trees supply oxygen which we breathe in.
e) Since tress helps us in many ways, we should plant more trees.

6. Complete the following sentences -2012

(a) United we stand, —————————
(b) Rupa talks as if —————————
(c) Since the body and mind go together,—————————
(d) Zinia is so tired that—————————
(e) As I had forgotten her,——————–

Answer:
(a) United we stand, divided we fall.
(b) Rupa talks as if she knew everything.
(c) Since the body and mind go together, we cannot do anything without them.
(d) Zinia is so tired that he cannot study.
(e) As I had forgotten her, I went away.

7. Complete the following sentences -2011

(a) We should say ‘no’ to corruption because ——————
(b) Corrupt persons are not only dishonest ——————
(c) Now, it is high time ——————
(d) We should work together if ——————————
(e) But we are so self-centred that —————————-

Answer:
(a) We should say ‘no’ to corruption because it destroys everything.
(b) Corrupt persons are not only dishonest but also greedy.
(c) Now, it is high time we left corrupted people.
(d) We should work together if we want to keep the country free from corruption.
(e) But we are so self-centred that we do not want to change our habit.

8. Complete the following sentences. -2010

(a) You cannot find others to love you unless ——————
(b) It is a love that——————
(c) Love is divine ——————
(d) Your friends cannot help——————
(e) If you are not loved, it is good evidence that ——————

Answer:
(a) You cannot find others to love you unless you love them.
(b) It is a love that has no limitation.
(c) Love is divine which is expected.
(d) Your friends cannot help loving you if you love them.
(e) If you are not loved, it is good evidence that you are not a good person.

9. Complete the following sentences -2009

(a) Since Bangladesh is an agricultural country,——————
(b) As her economy depends on agriculture, ——————
(c) We have to develop cultivation scientifically so that we ——————
(d) Though our farmers work hard, ——————
(e) They cannot improve their condition ——————

Answer:

(a) Since Bangladesh is an agricultural country, timely rainfall is very necessary.
(b) As her economy depends on agriculture, we have to improve our agriculture.
(c) We have to develop cultivation scientifically so that we can increase our production.
(d) Though our farmers work hard, they do not get what they need.
(e) They cannot improve their condition because they are illiterate.


Barisal Board Completing Sentence Questions & Answers

1.Complete the following sentences -2020

(a) I am looking for Raihan. If I had seen him, ,——————
(b) Shila seemed upset. She talked as if ,——————
(c) Yesterday we were at our office. Scarcely had we finished our duty ,——————
(d) We are not free from danger. Danger often comes where ,——————
(e) Restless life is risky. We have to take rest ,——————

Answer:

(a) I am looking for Raihan. If I had seen him, I would have given the information.
(b) Shila seemed upset. She talked as if she had been mad.
(c) Yesterday we were at our office. Scarcely had we finished our duty when the boss called us.
(d) We are not free from danger. Danger often comes where Danger is feared.
(e) Restless life is risky. We have to take rest so that we can get energy

2. Complete the following sentences- 2019

(a) There is a proverb that ——————
(b) —————— know this wise saying?
(c) Unless you have good health, ——————
(d) You may have a lot of wealth but ——————
(e) It is high time, ——————

Answer:

(a) There is a proverb that health is wealth.
(b) Who does not know this wise saying?
(c) Unless you have good health, you will not become happy/you cannot concentrate on your study.
(d) You may have a lot of wealth but it is valueless without health.
(e) It is high time, we started taking care of our health.

3. Complete the following sentences – 2017

(a) Slum dwellers are so poor ——————
(b) As they live there in an inhuman condition, ——————
(c) Come forward to help them lest ——————
(d) Although they do hard work from dawn to dusk,——————
(e) Only then they will be able to——————

Answer:

(a) Slum dwellers are so poor that they cannot make both ends.
(b) As they live there in an inhuman condition, they often suffer from various diseases.
(c) Come forward to help them lest they should die from starvation.
(d) Although they do hard work from dawn to dusk, they cannot manage two meals.
(e) Only then they will be able to live a sound life.

4. Complete the following sentences -2016

a) Five years have passed since ——————
b) It is a matter of sorrow that ——————
c) I tried to write to you but ——————
d) In fact, we all are always ——————
e) We hope that we ——————

Answer:

a) Five years have passed since we met last.
b) It is a matter of sorrow that you didn’t answer my last letter.
c) I tried to write to you but could not manage time.
d) In fact, we all are always busy with our work.
e) We hope that we will meet soon.

5. Complete the following sentences- 2015

a) We must work hard in order that ——————
b) A man who———- cannot shine in life.
c) It is hard work that ——————
d) The idle cannot reach their target because ——————.
e) —————— unless you work hard.

Answer:

a) We must work hard in order that we can succeed.
b) A man who is lazy cannot shine in life.
c) It is hard work that makes a man successful.
d) The idle cannot reach their target because of their idleness.
e) You will not succeed unless you work hard.

6. Complete the following sentences – 2012

(a) He hurried to the station lest ——————.
(b) People are advised to take oral saline since ——————.
(c) Where there is a will, ——————.
(d) The weather was so unbearable ——————.
(e) When the final hour of departure came, ——————.

Answer:

(a) He hurried to the station lest he should miss the train.
(b) People are advised to take oral saline since it will keep the body fit
(c) Where there is a will, there is a way.
(d) The weather was so unbearable that we could not go outside.
(e) When the final hour of departure came, we became depressed.

7. Complete the following sentences -2011

(a) We work hard so that,——————. .
(b) There is nobody ——————.
(c) As he is devoted to studies, —————————-
(d) He left the place after, ——————.
(e) As soon as the police came, ——————.

Answer:

(a) We work hard so that, we could earn well.
(b) There is nobody who does not know the value of time.
(c) As he is devoted to studies, he will do a better result in the examination.
(d) He left the place after, I had reached there.
(e) As soon as the police came, the criminals went away.

8. Complete the following sentences – 2010

(a) He could not attend the meeting ——————.
(b) We went to his residence as soon as ——————.
(c) He was so ill that ——————.
(d) We immediately decided to shift him to a hospital ——————.
(e) No sooner had we reached the hospital ——————.

Answer:
(a) He could not attend the meeting because he was ill.
(b) We went to his residence as soon as we received the phone.
(c) He was so ill that he could not talk.
(d) We immediately decided to shift him to a hospital where he could get treatment.
(e) No sooner had we reached the hospital than he died.

9. Complete the following sentences -2009

(a) Yesterday Mita had an accident ——————.
(b) No sooner had we heard the news ——————.
(c) We took her to a hospital ——————.
(d) We took her to a hospital ——————.
(e) As it was a public hospital, ——————.
(e) But our patient was so serious that ——————.

Answer:
(a) Yesterday Mita had an accident while she was crossing the road.
(b) No sooner had we heard the news than we rushed to the place.
(c) We took her to a hospital which was near the road.
(d) We took her to a hospital which was a public hospital.
(e) As it was a public hospital, there was a huge rush.
(e) But our patient was so serious that we shifted the patient to a private clinic.


Chittagong Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences -2020

(a) He asked me whether ——————.
(b) Had I the wings of a dove ——————.
(c) He could help you provided that ——————.
(d) Hardly had the bell rung ——————.
(e) We must look before we leap lest ——————.

Answer:

(a) He asked me whether I had ever seen to London.
(b) Had I the wings of a dove I would fly in the sky.
(c) He could help you provided that you will work hard.
(d) Hardly had the bell rung when the class started.
(e) We must look before we leap lest we should think carefully about the possible risks and effects.

2. Complete the following sentences- 2019

(a) Walk fast lest ——————.
(b) It is high time ——————.
(c) The man was so weak ——————.
(d) A stitch in time ——————.
(e) As he was meritorious, ——————.

Answer:

(a) Walk fast lest you should miss the train.
(b) It is high time you changed your bad habits.
(c) The man was so weak that he could not walk.
(d) A stitch in time saves nine.
(e) As he was meritorious, he achieved a good result.

3. Complete the following sentences. – 2017

(a) He pretends as if ——————.
(b) It is high time ——————.
(c) Walk slowly lest ——————.
(d) ——————-, you can’t succeed.
(e) Had I seen you before, ——————.

Answer:

(a) He pretends as if he were a Shahrukh Khan.
(b) It is high time we changed our bad habits.
(c) Walk slowly lest you should fall down.
(d) If you don’t work hard, you can’t succeed.
(e) Had I seen you before, I would have informed you.

4. Complete the following sentences – 2016

(a) 1971 is the year when ——————.
(b) Though Bangladesh has limited natural resources, ——————.
(c) ——————. because he is not attentive to study.
(d) Be truthful if ——————.
(e) His silence proves that ——————.

Answer:

(a) 1971 is the year when Bangladesh became independent.
(b) Though Bangladesh has limited natural resources, she cannot utilize them properly.
(c) He cannot pass because he is not attentive to study.
(d) Be truthful if you want to gain others’ respect.
(e) His silence proves that he is a thief.

3. Complete the following sentences- 2015

(a) As flower is a symbol of beauty, ——————.
(b) There is hardly any person ——————.
(c) We can turn enemies into friends ——————.
(d) It is said that those who do not love flowers ——————.
(e) Many people cultivate flowers because ——————.

Answer:

(a) As flower is a symbol of beauty, everybody likes it very much.
(b) There is hardly any person who dislikes flowers.
(c) We can turn enemies into friends if we offer them flowers.
(d) It is said that those who do not love flowers they are devoid of humanity
(e) Many people cultivate flowers because it has commercial values.


Cumilla Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences -2020

(a) Unless you study attentively ——————.
(b) It is a long time since ——————.
(c) If I had seen you, ——————.
(d) 1971 is the year when ——————.
(e) Danger comes where ——————.

Answer:

(a) Unless you study attentively you will fail in the exam.
(b) It is a long time since we met last.
(c) If I had seen you, I would have given the information.
(d) 1971 is the year when Bangladesh gained independent.
(e) Danger comes where danger is feared.

2. Complete the following sentences -2019

(a) Books are our best friends because ——————.
(b) A man who reads books regularly, ——————.
(c) By reading books ——————-.
(d) We can learn moral values if ——————.
(e) We should inspire the students so that ——————.

Answer:

(a) Books are our best friends because we always find them in our weal and woe.
(b) A man who reads books regularly, can enrich himself with knowledge.
(c) By reading books we can learn many things necessary for us.
(d) We can learn moral values if we read books.
(e) We should inspire the students so that they can cultivate the habit of reading books.

3. Complete the following sentences- 2017

(a) This is Bangladesh where ——————.
(b) The people of Bangladesh are friendly though ——————.
(c) When anyone falls in danger, ——————.
(d) We love and help one another as if ——————.
(e) We work seriously lest ——————.

Answer:

(a) This is Bangladesh where I was born.
(b) The people of Bangladesh are friendly though they live in the midst of poverty.
(c) When anyone falls in danger, others come to help him.
(d) We love and help one another as if we were the member of a family.
(e) We work seriously lest we should lag behind.

4. Complete the following sentences -2016

a) We come to know about the happenings of home and abroad if ——————.
b) People read newspaper lest ——————.
c) Many students do not read the newspaper regularly as ——————.
d) I become happy when ——————.

e) Many people earn their living by ——————.

Answer:

a) We come to know about the happenings of home and abroad if we read the newspaper regularly.
b) People read newspaper lest they should miss the current affairs.
c) Many students do not read the newspaper regularly as they don’t know the importance of it.
d) I become happy when I get a daily newspaper.
e) Many people earn their living by selling the newspaper.

5. Complete the following sentences -2015

a) ——————. if he told me.
b) The answer that he ——————.
c) Finishing the work, ——————.
d) I saw my mother ——————.
e) To walk in the morning ——————.

Answer:

a) I would help him if he told me.
b) The answer that he wrote.
c) Finishing the work, I went to bed.
d) I saw my mother cooking food in the kitchen.
e) To walk in the morning is good for your health.

6. Complete the following sentences -2012

(a) As the poor man was hungry, ——————.
(b) The weather was so cold that ——————.
(c) Hasib behaves as if, ——————.
(d) It is high time ——————.
(e) A patriot is respected because ——————.

Answer:

(a) As the poor man was hungry, he could not walk anymore.
(b) The weather was so cold that we could not go outside
(c) Hasib behaves as if, he knew everything./ he were mad.
(d) It is high time we changed our bad habit.
(e) A patriot is respected because he works in his country

7. Complete the following sentences – 2011

(a) No sooner had he reached the station ——————.
(b) She ran fast lest ——————.
(c) He could not avail himself ——————.
(d) I prevented him ——————.
(e) All should do something ——————.

Answer:

(a) No sooner had he reached the station than the train left.
(b) She ran fast lest she should reach the station.
(c) He could not avail himself of the opportunity.
(d) I prevented him from going there.
(e) All should do something to develop the country.

8. Complete the following sentences -2010

(a) He has a lot of money ——————.
(b) My father gave me taka 500 so that ——————.
(c) She has been suffering from ——————.
(d) Though it rained yesterday ——————.
(e) The train had left the station before ——————.

Answer:

(a) He has a lot of money but no happiness.
(b) My father gave me taka 500 so that I could buy a shirt.
(c) She has been suffering from fever for seven days.
(d) Though it rained yesterday the weather was not cool.
(e) The train had left the station before I reached there.

9. Complete the following sentences -2009

(a) Water is so vital of all-natural resources that ——————.
(b) It is water ——————.
(c) Our agriculture which depends on water, ——————.
(d) Though Bangladesh is blessed with rivers ——————.
(e) If the rainfall is timely, ——————.

Answer:

(a) Water is so vital of all-natural resources that we are greatly dependent on it.
(b) It is water which keeps us alive.
(c) Our agriculture which depends on water, cannot produce anything without it.
(d) Though Bangladesh is blessed with rivers we do not get required water during the dry season.
(e) If the rainfall is timely, we will get the good production of crops.


Dinajpur Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences – 2020

(a) As flower is a symbol of beauty, ——————.
(b) There is hardly any person ——————.
(c) We can turn enemies into friends ——————.
(d) It is said that those who do not love flowers ——————.
(e) Many people cultivate flowers because ——————.

Answer:

(a) As flower is a symbol of beauty, everybody likes it very much.
(b) There is hardly any person who dislikes flowers.
(c) We can turn enemies into friends if we offer them flowers.
(d) It is said that those who do not love flowers they are devoid of humanity
(e) Many people cultivate flowers because it has commercial values.

3. Complete the following sentences- 2019

(a) Leisure means the time when ——————.
(b) As we live in a materialistic world, ——————.
(c) But it should be kept in mind that ——————.
(d) If a man does not take a rest after work, ——————.
(e) So, we should take a rest so that ——————.

Answer:

(a) Leisure means the time when we are free from our routine work.
(b) As we live in a materialistic world, we have to work hard.
(c) But it should be kept in mind that leisure is also a part of our daily activities.
(d) If a man does not take a rest after work, he becomes weak and spiritless.
(e) So, we should take a rest so that

3. Complete the following sentences -2017

(a) It is said that ——————.
(b) In youth the mind is so soft that ——————.
c) If we lose morning hours of life, ——————.
d) We will reap a good harvest ——————.
e) On the other hand, if we remain lazy, ——————.

Answer:

(a) It is said that youth is the golden period of life.
(b) In youth the mind is so soft that it can be shaped as we like.
c) If we lose morning hours of life, we will not prosper in life.
d) We will reap a good harvest if we make the best use of our youth.
e) On the other hand, if we remain lazy, we will suffer in the long run.

4. Complete the following sentences -2016

(a) He asked me ——————.
(b) ——————. how it can be done.
(c) Hardly had he started for school ——————.
(d) He told me that ——————.
(e)Where is well——————.

Answer:

(a) He asked me if I could recognize him.
(b) He will show me how it can be done.
(c) Hardly had he started for school when the rain started.
(d) He told me that honesty is the best policy.
(e)Where is well there is away.

5. Complete the following sentences -2015

(a) United we stand,——————.
(b) It is high time ——————.
(c) Unless you are united, ——————.
(d) ——————.know this wise saying?
(e) The story of the old man and his sons teaches us——————.

Answer:

(a) United we stand, divided we fall.
(b) It is high time we changed our bad habits.
(c) Unless you are united, others may harm you.
(d) Who doesn’t know this wise saying?
(e) The story of the old man and his sons teaches us unity is strength.

6. Complete the following sentences -2012

(a) Since Bangladesh is a disaster prone country ,——————.
(b) Though Bangladesh is a small country, ——————.
(c) Women who comprise half of our population ,——————.
(d) Moreover, our country ,——————.
(e) We all should come forward with a view to ,——————.

Answer:

(a) Since Bangladesh is a disaster prone country we should take necessary measures to save the country.
(b) Though Bangladesh is a small country, she is burdened with a huge population.
(c) Women who comprise half of our population are ignored in society.
(d) Moreover, our country is beset with lots of problems.
(e) We all should come forward with a view to solving the problems of our country.

7. Complete the following sentences -2011

(a) I don’t like people ——————.
(b) Do you know ——————.
(c) It was long since ——————.
(d) You will not prosper unless ——————.
(e) Had I been proposed to go ——————.

Answer:

(a) I don’t like people who are idle.
(b) Do you know where he lives?
(c) It was long since I had last seen him.
(d) You will not prosper unless you work hard.
(e) Had I been proposed to go I would have gone with them.

8. Complete the following sentences -2010

(a) As you sow, ——————.
(b) Although Bangladesh is a populous country, ——————.
(c) He is my teacher ——————.
(d) I wish ——————.
(e) He took up a part-time job so that ——————.

Answer:

(a) As you sow, so you reap.
(b) Although Bangladesh is a populous country, it is full of natural beauty.
(c) He is my teacher who is a learned man.
(d) I wish I were a child again.
(e) He took up a part-time job so that he could earn his livelihood.

9. Complete the following sentences -2009

(a) ——————. time and tide wait for none.
(b) Though lost wealth can be regained by hard work, ——————.
(c) Time is so valuable that ——————.
(d) Those ——————. have utilised their time.
(e) If we make the best use of the time ——————.

Answer:

(a) There goes a proverb that time and tide wait for none.
(b) Though lost wealth can be regained by hard work, lost time can never be got back.
(c) Time is so valuable that we should not waste it.
(d) Those who have become great in life have utilised their time.
(e) If we make the best use of the time we will shine in life.


Jessore Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences -2020

(a) This is Bangladesh ——————.
(b) The people of Bangladesh are friendly though ——————.
(c) When anyone falls in danger, ——————.
(d) We love and help one another as if ——————.
(e) We work seriously lest ——————.

Answer:

(a) This is Bangladesh where I was born.
(b) The people of Bangladesh are friendly though they live in the midst of poverty.
(c) When anyone falls in danger, others come to help him.
(d) We love and help one another as if we were the member of a family.
(e) We work seriously lest we should lag behind.

2. Complete the following sentences -2019

(a) The mango is a fruit which is available in summer.
(b) It is so delicious that almost everyone likes to eat it.
(c) Rajshahi is the place where the best kinds of mangoes grow in plenty.
(d) If you visit Rajshahi, Bogura and Dinajpur, you can eat various types of delicious mangoes.
(e) People of this area produce a huge amount of mangoes and earn a lot of money by selling them.

Answer:

(a) The mango is a fruit which is available in summer.
(b) It is so delicious that almost everyone likes to eat it.
(c) Rajshahi is the place where the best kinds of mangoes grow in plenty.
(d) If you visit Rajshahi, Bogura and Dinajpur, you can eat various types of delicious mangoes.
(e) People of this area produce a huge amount of mangoes and earn a lot of money by selling them.

3. Complete the following sentences -2017

(a) Five years have passed since ——————.
(b) Hardly had the assembly began ——————.
(c) ——————. lest you should miss the plane.
(d) Danger often comes ——————.
(e) The lady speaks as if ——————.

Answer:

(a) Five years have passed since we met last.
(b) Hardly had the assembly began when I reached college.
(c) Hurry up lest you should miss the plane.
(d) Danger often comes when it is feared.
(e) The lady speaks as if she knew everything.

4. Complete the following sentences -2016

(a) An educational institution is a seat of learning so ——————.
(b) It should be a peaceful place where ——————.
(c) But nowadays peaceful atmosphere is absent from educational institutions because ——————.
(d) The students who ——————.
(e) The sooner it can be controlled, the ——————.

Answer:

(a) An educational institution is a seat of learning so students can gain knowledge.
(b) It should be a peaceful place where students can acquire knowledge.
(c) But nowadays peaceful atmosphere is absent from educational institutions because of political violence and terrorism.
(d) The students who are involved in violence can never acquire knowledge.
(e) The sooner it can be controlled, the better the result will be.

5. Complete the following sentences -2015

a) No sooner had I reached home than ——————.
b) He was so lazy that ——————.
c) It is health which ——————.
d) He succeeded though ——————.
e) As our elders love us, ——————.

Answer:

a) No sooner had I reached home than the rain started.
b) He was so lazy that he could do nothing in his life.
c) It is health which is wealth.
d) He succeeded though he was lazy.
e) As our elders love us, we also should love them.

6. Complete the following sentences -2012

(a) A college is a seat of learning, ——————.
(b) It should be a peaceful place ——————.
(c) But nowadays the peaceful atmosphere ——————.
(d) The students who take part in politics ——————.
(e) The sooner it can be controlled, ——————.

Answer:

(a) A college is a seat of learning, so everyone should keep the place free from politics.
(b) It should be a peaceful place where every student can study well.
(c) But nowadays the peaceful atmosphere is absent from the college because of politics.
(d) The students who take part in politics do not do well in the examination.
(e) The sooner it can be controlled, the better it will be.

7. Complete the following sentences -2010

(a) A graveyard is a place ——————.
(b) I am not sure whether ——————.
(c) The old man is walking carefully lest ——————.
(d) Do you mind if ——————.
(e) Unless you work hard ——————.

Answer:

(a) A graveyard is a place where the dead are buried.
(b) I am not sure whether he will come or not.
(c) The old man is walking carefully lest he should fall down.
(d) Do you mind if I talk to you?
(e) Unless you work hard you will fail in life.

8. Complete the following sentences -2009

(a) My father is a teacher ——————.
(b) Unless he gets up early in the morning, ——————.
(c) It is high time ——————.
(d) Though it’s raining, ——————.
(e) A patriot is respected because ——————.

Answer:

(a) My father is a teacher who is a learned man.
(b) Unless he gets up early in the morning, he will miss the first bus.
(c) It is high time we changed our bad habit.
(d) Though it’s raining, people are moving.
(e) A patriot is respected because he thinks for the country.


Mymensingh Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences – 2020

(a) It matters little to me whether ——————.
(b) He pretended as if ——————.
(c) If I had the wings of a bird, ——————.
(d) Take your umbrella lest ——————.
(e) Hardly had he started for school ——————.

Answer:

(a) It matters little to me whether I can solve the matter easily.
(b) He pretended as if he had been a mad/ he had known everything.
(c) If I had the wings of a bird, I would fly in the sky.
(d) Take your umbrella lest you should get wet.
(e) Hardly had he started for school when the rain started.

Rajshahi Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences -2020

(a) But for your timely intervention, ——————.
(b) Many days passed ——————.
(c) A child ——————. is afraid of fire.
(d) Work hard provided that ——————.
(e) Blessing is not valued ——————.

Answer:

(a) But for your timely intervention, he would have been ruined.
(b) Many days passed since we had met last.
(c) A child who is little is afraid of fire.
(d) Work hard provided that you can succeed in life.
(e) Blessing is not valued till they are gone.

2. Complete the following sentences – 2019

(a) We should keep in mind that ——————.
(b) If we are not healthy ——————.
(c) We must eat a balanced diet so that ——————.
(d) We should wear socks and shoes when ——————.
(e) Nobody likes a man who ——————.

Answer:

(a) We should keep in mind that health is wealth.
(b) If we are not healthy we cannot be happy in life./we cannot enjoy this beautiful world.
(c) We must eat a balanced diet so that we can be healthy.
(d) We should wear socks and shoes when we go out.
(e) Nobody likes a man who is dirty.

3. Complete the following sentences – 2017

(a) Books are our best friends because ——————.
(b) A man who reads books regularly, ——————.
(c) By reading books ——————.
(d) We can learn moral values if ——————.
(e) We should inspire the students so that ——————.

Answer:

(a) Books are our best friends because we always find them in our weal and woe.
(b) A man who reads books regularly, can enrich himself with knowledge.
(c) By reading books we can learn many things necessary for us.
(d) We can learn moral values if we read books.
(e) We should inspire the students so that they can cultivate the habit of reading books.

4. Complete the following sentences- 2016

(a) Acid rain is harmful because ——————.
(b) The wind was so strong that ——————.
(c) Had he been a little careful ——————.
(d) They were frightened when ——————.
(e) Take your umbrella lest ——————.

Answer:

(a) Acid rain is harmful because it contains pollutants.
(b) The wind was so strong that it frequently blew off my hat.
(c) Had he been a little careful he could have avoided the accident.
(d) They were frightened when the earthquake had struck.
(e) Take your umbrella lest you should get wet.

5. Complete the following sentences -2015

(a) Acid rain is harmful because ——————.
(b) The wind was so strong that ——————.
(c) Had he been a little careful, ——————.
(d) They were frightened when ——————.
(e) Take your umbrella lest ——————.

Answer:

(a) Acid rain is harmful because it pollutes the environment.
(b) The wind was so strong that it blew some huts way.
(c) Had he been a little careful, he would not have made a mistake.
(d) They were frightened when they were angry.
(e) Take your umbrella lest you should get wet in the rain.

6. Complete the following sentences -2012

(a) The weather is so cold ——————.
(b) He was strong enough to ——————.
(c) He came here with a view to ——————.
(d) Hasib behaves as if, ——————.
(e) You had better ——————.

Answer:

(a) The weather is so cold that we cannot go outside.
(b) He was strong enough to defend the enemy.
(c) He came here with a view to meeting his friend.
(d) Hasib behaves as if, he knew everything.
(e) You had better go home.

7. Complete the following sentences -2011

(a) AIDS is a fatal disease ——————.
(b) It is such a disease that ——————.
(c) The first AIDS patient was a man ——————.
(d) The doctors suggest that ——————.
(e) There is no further remedy ——————.

Answer:

(a) AIDS is a fatal disease which has no cure.
(b) It is such a disease that can be transmitted in different ways.
(c) The first AIDS patient was a man who led a miserable life.
(d) The doctors suggest that everyone be aware of this disease.
(e) There is no further remedy that can cure a patient.

8. Complete the following sentences -2010

(a) Walk fast lest ——————.
(b) Our students are so meritorious——————.
(c) Scarcely had the teacher gone out of the room ——————.
(d) If I knew his mobile number ——————.
(e) It is time ——————.

Answer:

(a) Walk fast lest you should miss the train.
(b) Our students are so meritorious they will do well in the examination.
(c) Scarcely had the teacher gone out of the room when the students stood up.
(d) If I knew his mobile number I would call him.
(e) It is time we gave up a bad habit.

9. Complete the following sentences -2009

(a) The poor man is too hungry ——————.
(b) I came here with a view to——————.
(c) The weather was so cold that ——————.
(d) Hasib behaves as if ——————.
(e) The higher we fly, ——————.

Answer:

(a) The poor man is too hungry to talk.
(b) I came here with a view to meeting my friend.
(c) The weather was so cold that we could not go outside.
(d) Hasib behaves as if he knew everything.
(e) The higher we fly, the harder we feel.


Sylhet Board Completing Sentence Questions & Answers

1. Complete the following sentences- 2020

(a) There are many stars in the sky ——————.
(b) Rukab will swim after ——————.
(c) A graveyard is the place ————————————-.
(d) What is looted ——————.
(e) The answer that he ——————.he must submit to the inevitable.

Answer:

(a) There are many stars in the sky we cannot count it.
(b) Rukab will swim after his daily work.
(c) A graveyard is the place where the remains of dead people are buried or otherwise interred.
(d) What is looted cannot be blotted.
(e) The answer that he can not change his luck./he must submit to the inevitable.

2. Complete the following sentences- 2019

(a) Acid rain is harmful because ——————.
(b) The wind was so strong that ——————.
(c) Had he been a little careful ——————.
(d) They were frightened when ——————.
(e) Take your umbrella lest ——————.

Answer:

(a) Acid rain is harmful because it contains pollutants.
(b) The wind was so strong that it frequently blew off my hat.
(c) Had he been a little careful he could have avoided the accident.
(d) They were frightened when the earthquake had struck.
(e) Take your umbrella lest you should get wet.

3. Complete the following sentences -2017

(a) Cricket is a game ——————.
(b) Boys and girls of our country ——————.
(c) Though cricket is a costly game,——————.
(d) Bangladesh is a test playing country,——————.
(e) ——————. to upgrade the standard.

Answer:

(a) Cricket is a game which attracts all classes of people.
(b) Boys and girls of our country are very much fond of cricket.
(c) Though cricket is a costly game, it’s liked by all.
(d) Bangladesh is a test playing country, but its standard is not good.
(e) It is essential to upgrade the standard.

4. Complete the following sentences  -2016 & 2015

a) Yesterday I could not get up from bed in time because ——————.
b) As soon as I got up from bed, ——————.
c) Since I could not avail the bus, ——————.
d) On the way to school, ——————.
e) If I reached late——————.

Answer:

a) Yesterday I could not get up from bed in time because I was ill.
b) As soon as I got up from bed, it was 10 am.
c) Since I could not avail the bus, I started to walk.
d) On the way to school, I walked fast lest I should miss the class.
e) If I reached late I would miss a task.

5. Complete the following sentences -2012

(a) I wish ——————.
(b) He works hard so that ——————.
(c) There is hardly any person ——————.
(d) Man is born free but ——————.
(e) It is our sacred duty to ——————.

Answer:

(a) I wish I were a child again.
(b) He works hard so that he can earn his livelihood.
(c) There is hardly any person who believes a liar.
(d) Man is born free but everywhere he is in a chain.
(e) It is our sacred duty to love our country.

6. Complete the following sentences -2011

(a) Walk fast lest ——————.
(b) It is high time ——————.
(c) Modern husbands ——————.
(d) For good health ——————.
(e) If I help him in danger ——————.

Answer:

(a) Walk fast lest you should miss the train.
(b) It is high time we changed our bad habit.
(c) Modern husbands are conscious of their duties.
(d) For good health we need to walk regularly.
(e) If I help him in danger I will also get help in my problem.

7. Complete the following sentences -2010

(a) It is easy to say ——————.
(b) Five years passed since ——————.
(c) A graveyard is a place ——————.
(d) She insisted that ——————.
(e) Unless you work hard, ——————.

Answer:

(a) It is easy to say but difficult to do.
(b) Five years passed since I had met you.
(c) A graveyard is a place where the dead are buried.
(d) She insisted that she must do the job.
(e) Unless you work hard, you will fail in life.

8. Complete the following sentences -2009

(a) It is true that most of the parents in our country are not interested enough to ——————.
(b) Parents think that spending money on the children’s education is unwise especially ——————.
(c) They think female children need no education ——————.
(d) To lessen discrimination in children’s educational status the government gives subsidy for female children so that ——————.
(e) It is a good sign that nowadays ——————.

Answer:

(a) It is true that most of the parents in our country are not interested enough to send their female children to school.
(b) Parents think that spending money on the children’s education is unwise especially when they are female children.
(c) They think female children need no education because they will be married off.
(d) To lessen discrimination in children’s educational status the government gives subsidy for female children so that they could be educated.
(e) It is a good sign that nowadays women are coming out of their homes.


Read Also:

What is sentence, kinds of sentence, exclamatory sentence structure
Right form of verbs exercise with answer PDF
Parts of speech in Bangla- English Grammar

Youtube

প্ৰত্যুত্তৰ দিয়ক

আপোনৰ ইমেইল ঠিকনাটো প্ৰকাশ কৰা নহ’ব। প্ৰয়োজনীয় ক্ষেত্ৰকেইটাত * চিন দিয়া হৈছে